
The City had an owner of property in our industrial park submitting

plans for approval for the development of a building that required

asphalt driveway and a retention pond.

During the review it was determined the retention pond was located

within the 200' feet set back of our Kercher well field.

On June 13, 2007 the city's mayor, Allan Kauffinan and utility

engineer, Dustin Sailor contacted Jim Sullivan with IDEM requesting

clarification of the MS-4 Rule 13.

IDEM responded by stating the land could be developed and the

retention pond would be allowed as long as the developer utilized

appropriate per-treatment measures. The measures included but not

limited to artificial filter systems, regulated filter, wet land cells and

hydrodynamic separators.

The developer was contacted and infonned of the requirements and

choose not to develop this site.
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Sailor, DustinR"·-... ""." .q

i!=rom:
Sent:
To:
Cc:

Dear Mr. Sullivan;

Kauffman, Allan
Wednesday, June 13, 20075:23 PM
'JSULLlVA@idem.IN.gov'; 'RBRAUN@idem.IN.gov'
Sailor, Dustin; mayleswo@idem.IN.gov; McCoige, Bob; Marks, Silannon; 'David Daugherty';
'bgarrett@iedc.in.gov'
FW: Goshen Engineering - IDEM Discussion

Dustin Sailor forwarded your e-mail below 10 me. How does your instruction dovetail with IC13-18-17-6 which states "The
Indiana Wellhead Protection Rule, or any zoning under IC 36-7 to eslablish protection zones around community waler
system wells, may not I''iMtrk:t any activity by an owner of land, a mineral owner, or a mineral oeasellolder of record
Ufi1V@SS 'ff;gJ~ own@r OU'" !@E1sef1Jo!!f:Ja;,yis sent '1iiflfif1:ei/ii il'11o#:ffce of: and has an opportunity to be heard on, the establishment of
the zone and the construction 01 the community water supply system that casued the establishment of the zone"? City of
Goshen has not mailed notice to landowners in wellhead protection zones yet. While the protection zones are identified,
they are not yet established in a local ordinance. There is a sold project in local industrial park to a California
company that, except for city's recent knowledge of "no infiitration practices" statule, would already be under construction
using same stormwater regUlations as has been applied to other recent projects in the wellhead zone before we became
aware of "no infiltration practices" language. It would appear to me that IC13-18-17-6 allows iocai community the fiexlbillty
of appiying same standards to this project.

Developer and company w.anting to create jobs are understandably upset. In this particular case, City has informed
developer that he must line the stormwater retention area to prevent any percolation. Developer did not anticipate this
added cost when selling the project. Stormwater system in this industriai pari< was not adequately designed in 1960 for
the area it was to serve: Factories are 'already being flooded during heavy rain events. Ailowing new development to drain
to the storm system will only make current flooding worse, Plans are being drawn to improve the system, but thet will not
,lappen immediateiy.

Shall we proceed without requirement to line the retention pond? Your timely response will be appreciated.

Allan Kauffman
Mayor of Goshen



Sailor, Dustin

From:
,3erll:
To:
Subject:

Mayor:

Sailor, Dustin
Monday, June 18, 2007 7:26 AM
Kauffman, Allan
RE: Goshen Engineering - IDEM Discussion

Ves, it would appear the my interpretation of Rule 13 was correct; however, I need to talk with Larry because
I'm confused by the rule/non-rule issue. I will continue to work on getting a cost for a liner for Eisenhower
Drive development.

Regards,

Dustin K. Sailor, P.E.
Administrative City Engineer
City of Goshen Engineering Department
204 E. Jefferson Street, Suite 1
Goshen, IN 46528
Tele: (574) 537-3814
Fax: (574) 533-8626

From: Kauffman, Allan
Sent: Friday, June 15, 2007 7:11 PM
To: Sailor, Dustin
.Cc: 'David Daugherty'i McCoige, Bob
Jubject: FW: Goshen Engineering - IDEM Discussion

Dustin: For what it's worth, at least IDEM responded. But unless·1 mis-read it, it does not appear to say it's o.k. to do
retention/infiltration in wellhead protection zone same as it has been done in the pas!. Your original interpretation seems
consistent with what IDEM is saying. Is that the way you read it? Allan

From: SULLIVAN, JAMES [mailto:J5ULLIVA@idem.IN.gov]
Sent: Friday, June 15, 2007 1:49 PM
To: Kauffman, Allan; BRAUN, RANDY
Cc: Sailor, Dustin; AYLESWORTH, MICHAEL; McCoige, Bob; Marks, Shannon; David Daugherty; Garrett, Barkley; NIXON,
JOHN; CARROLL, PATi FLUM, SANDRA
Subject: RE: Goshen Engineering - IDEM Discussion

Mayor Kauffman,

Thank you for your patience regarding our response to you addressing your Wellhead Protection and Rule 13/MS-4 stonn
water concerns. This response is a bit lengthy, but I hope we convey our response in a way that it addresses your
questions and concerns.

Our legal council has reviewed your question regarding Ie 13-18-17-6 and how they might apply to Rule 13/MS-4 storm
water issues, and has stated the following:

IC 13-18-17-6 provides that rules adopted by the Water Pollution Control Board to establish protection zones around
,mununity water system wells may not restrict any activiry by a land owner, mineral owner, or mineral leaseholder of

record. The Wellhead Protection Rule, 327 IAC 8-4.1, indeed, does not restrict any snch activity. The MS4 Stormwater
Rule, 327 IAC 15-13, may restrict certain activities. However, there is no statutory provision preventing the MS4 Rule
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from making those restrictions. Any restrictions or modifications to proposed activities suggested by IDEM are based on
implementing the MS4 Rule, and do not arise from IDEM's enforcing the provisions ofthe Wellhead Protection Rule.

..Regarding your questions as to how to proceed with meeting Rule 13 requirements:

The Rule allows MS4s to choose from a variety ofstorm water quality measures, including any combination of storage,
infiltration, filters, or vegetative measures that will reduce the impact of pollutants in storm water run-off to receiving
waters (327 IAC 15-13-16 (c)). However, the Rule restricts the use of infiltration measures in wellhead protection areas
(327 IAC 15-13-16 (c) (1)). Based on this language, the infiltration measure may be allowed provided it is not used fOr
the treatment ofpollutants. The infiltration basin may still be used to control storm water qillantity. The pollutants that
will be associated with runoff from the proposed land use should utilize appropriate pre-treatment measures that target the
pollutants that are inherent to the fmalland use. These measures include, but are not limited to artificial filter systems,
vegetated filters, wetland cells, and hydrodynamic separators. The type of measure that is selected should be based on the
projected pollutants and include an operation and maintenance plan.

Regarding your questions regarding the geology and hydrogeology ofyour area:

We understand your questions regarding the complexities ofhow water flows be it to a stream/lake or migrating down to
ground water. The movement ofwater once it percolates into the soil is a complex science. A number offactors come
into play when trying to determine the direction water might take as it infiltrates the soil. Within your wellhead protection"
area a large percentage ofthe water infiltrating near the surface will fmd its way down into your aquifer serving your
community wells. The other major pathways would include uptake ofwater by plants in the vegetative zone and ground
water migrating to streams/rivers near your wellfield.

Indiana's Wellhead Protection Program was developed with communities like Goshen, Elkhart and South Bend in mind.
Your area of the state is considered highly vulnerable to the potential of contamination reaching the ground water due to
the abundance of sands gravels without much of a barrier of clay confrning the migration of flUids downward to the
aquifer. Your area has also been designated by EPA as a Sole Source Aquifer, named the St. Joseph Aquifer System. (
Goshen, Elkhart and South Bend all are within the limits defined within the St. Joseph Aquifer System. EPA defmes a
sole source aquifer as supplying at least 50% of the drinking water consumed in the area by the aquifer and an area may
not have an alternative drinking water source(s) that could physically, legally and economically supply those that depend
on the aquifer for drinking water. Taking an active role in protection ofwater resources in your area is a valuable
pursuit.

Please contact us ifyou have any further questions or concerns and IDEM staffwill assist you. The primary contacts
for this issue are Randy Braun, Storm Water Program Manager (317-234-3980), and myself at (317)-308­
3388.

Thanks again, and we look forward to working with you on a feasible solution.

Jim

James Sullivan, Chief
Ground Water Section
IDEM
317/308-3388
317/308-3340 fax

from: KaUffman, Allan [mailto:allankauffman@goshencity.com]
Seilt: Thursday, June 14, 2007 5:19 PM
To: SULLIVAN, JAMES; BRAUN, RANDY
Cc: Sailor, Dustin; AYLESWORTH, MICHAEL; McCoige, Bob; Marks, Shannon; David Daugherty; Garrett, Barkley; NIXON,
JOHN; CARROll, PAT; FlUM, SANDRA
Subject: RE: Goshen Engineering - IDEM Discussion
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Mr. Sullivan: I sland corrected. Our engineering department says the Great Lal<es acquifer from which Goshen draws
drinking water is 'J 50' deep, not 400'. Sorry about my mistal<E>. Allan Kauffman

Frcm: SULLIVAN, JAMES [maiito:JSULLIVA@idem.IN,gov]
§e"t: Thursday, June 14, 2007 10:26 AM
To: Kauffman, Allan; BRAUN, RANDY
iCc: Sailor, Dustin; AYLESWORTH, MICHAEL; MeCoige, Bob; Marks, Shannon; David Daugherty; Garrett, Barl<ley; NIXON,
JOHN; CARROLL, PAT; FLUM, SANDRA

. Subject: RE: Goshen Eng ineering - IDEM Discussion

Mayor Kauffman,

I have forwarded your question to our legal council for his attention. I believe Ie 13-18-17-6 refers to board powers given
to Water Pollution Control Board's ability to adopt rules establishing protection zones around co=unity water
systems...basically Indiana's Wellhead Protection Rule (327 IAC 4.1). The Wellhead Protection Rule does ioclude the
establishment ofprotection zones (wellhead protection areas). The Wellhead Protection Rule (327 IAC 4,1) did not
iocorporate any zoniog restrictions. I know at issue is the Rule 13/ MS4 co=unity restricted use of infiltration
measures in wellhead protection areas (327 lAC 15-13-16 (c) (1)), but! don't know ifor how IC 13-18-17-6 would
apply. That's the question I've referred out our legal council to explain. Once I get an answer I'll forward it onto you.,.

We intend to continue to work with you on a feasible solution to your stormwater issue that is protective ofyour future
drinking water resources and your planned development.

Thanks
Jim

james Sullivan, Chief
Ground Water Section
IDEM
317/308-3388
317/308-3340 fax

From: KaUffman, Allan [mailto:allankauffman@goshencity.com]
Selllt: Wednesday, June 13, 2007 5:23 PM
To:SULLIVAN,JAMES;BRAUN,RANDY
iCc: Sailor, Dustin; AYLESWORTH, !VlICHAEL; McCoige, Bob; Marks, Shannon; David Daugherty; Garrett, Barl<ley
Subject: FW: Goshen Engineering - IDEM Discussion

Dear Mr. Sullivan:

Dustin Sailor forwarded your e-maii below to me. How does your instruction dovetail with IC13-18-17-6 which states "The
indiana Wellhead Protection Rule, or any zoning under Ie 36-7 to establish protection zones around community waler
system wells, may lIot restrict any activity by an owner of land, a mineral owner, or a mineral oeaseholder of record
unless fh", owns~ or leasehold"" Is s,.rli L'lfrli{@ffllloticiiJ of, and has an opportunity to be heard on, lhe establishment 01
lhe zone and the construction of lhe community water suppiy system that casued the establishment of Ihe zone"? City 01
Goshen has not mailed notice to landowners in wellhead protection zones yet. While the protection zones are identified,
they are not yet established in a iocal ordinance. There is a sold project in local industrial park to a Caiifornia
company that, except for city's recent knowledge of "no infiltration practices" slaMe, wouid already be under construction
using same slormwater reguiations as has been applied to other recent projects in the wellhead zone befpre we became
eware of "no infiitration practices" language. it would appear to me thallC 13-18-17-6 allows iocal community the flexlbiiity
of applying same standards to this project.

Jeveloper and company wanling 10 create jobs ar,e understandabiy upset. in this particular case, City has informed
deveioper thai he must iine the stormwater retention area to prevent any percolation. Developer did not anticipale this
added cosl when selling the project. Stormwater system in this industrial park was not adequately designed in 1960 for
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the area it was to serve. Factories are already being flooded during heavy rain events. Allowing new development to drain
to the storm system will only make current flooding worse. Plans are being drawn to improve the system, but that will not
happen immediately.

Shall we proceed without requirement to line the retention pond? Your timely response will be appreciated.

Allan Kauffman
Mayor of Goshen

from: Sailor, Dustin
Sent: Wednesday, June 13,20074:19 PM
To: KaUffman, Allan; McCoige, Bob
Subject: Goshen Engineering - IDEM Discussion

Mayor:

As requested the forwarded e-mail below.

Regards,

Dustin K. Saiior, P.E.
Administrative City Engineer
City of Goshen Engineering Department
204 E. Jefferson Street, Suite 1
Goshen, IN 46528
Tele: (574) 537-3814
Fax: (574) 533-8626

from: SULUVAN, JAMES [mailto:JSULUVA@idem,IN.gov]
Sent: Wednesday, June 13, 2007 10:08 AM
To: Sailor, Dustin
Subject: discussion

Rule 13 requires local MS4s to develop a program to address pollut8.'1ts that are associated with post
construction runoff. The Rule allows MS4s to choose from a variety of stonn water quality measures, including
any combination of storage, infiltration, filters, or vegetative measures that will reduce the impact ofpollutants
in stonn water run-off to receiving waters (327 lAC 15-13-16 (c)). However, the Rule restricts the use of
infiltration measures in wellhead protection areas (327 lAC 15-13-16 (c) (I)). Based on this language, the
infiltration measure may be allowed provided it is not used for the treatment ofpollutants. The infiltration basin
may still be used to control stonn water quantity. The pollutants that will be associated with runoff from the
proposed land use should utilize appropriate pre-treatment measures that target the pollutants that are inherent
to the final land use. These measures include, but are not limited to artificial filter systems, vegetated filters,
wetland cells, and hydrodynamic separators. The type ofmeasure that is selected should be based on the
projected pollutants and include an operation and maintenance plan. It is suggested that measures should be
coordinated with those responsible for the implementation of Goshen's Wellbead Protection Plan (WHPP,
Phase II). Likewise, local efforts to reduce the potential of impacts ofpollutants to ground water resources
should be noted within Goshen's Wellhead Protection Plan for future reporting purposes (Goshen's WHPP,
Phase II reporting is due to IDEM on October 27,2010).
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IDEM staff is available to assist the city as they begin to evaluate their options. The primary contacts for this
issue are Jim Sullivan, Groundwater Section Chief (317-308-3388) and Randy Braun, Stonn water Program
Manager (317-234-3980).

Randy J. Braun, CPESC

Storm Water Program Manager

IDEM, Office ofWater Quality

100 North Senate Avenue

MC 65-42 rGCN 1255

Indianapolis, Indiana 46204

Phone: 317-234-3980

FAX: 317-232-8637

rbraun@idem.in.gov

James Sullivan, Chief

Ground Water Section

IDEM

317/308-3388

317/308-3340 fax
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